Zaterdag 24 augustus
21.00u
Poor Things
Yorgos Lanthimos stelt niet teleur met zijn nieuwe absurde comedy Poor Things. De regisseur van indie darlings zoals the Lobster en the Favourite, weet wederom de lachspieren te prikkelen met zijn typische stijl van absurdistische humor.
In Poor Things volgen we de ontwikkeling van Bella Baxter (Emma Stone) terwijl ze op avontuur gaat in een gestileerde versie van het Europa van de Victoriaanse tijd. Bella’s levenloze lichaam werd in de Thames gevonden door de excentrieke chirurg Godwin Baxter (Willem Dafoe). Hij ontdekte dat de vrouw al dood was, maar dat haar ongeboren kind nog leefde. Een gekke wetenschapper moet natuurlijk zijn kans grijpen. Hij besloot om het brein van het kind te verwisselen met het brein van de dode vrouw. Vervolgens wekte hij met elektriciteit haar dode lichaam weer tot leven. Het gevolg van deze Frankensteinpraktijken was Bella Baxter.
Bella heeft de mentale gesteldheid van een baby, maar het lichaam van een volwassen vrouw. Dokter Baxter maakt hiervan gebruik om, met de hulp van een van zijn studenten (Ramy Youssef), Bella’s ontwikkeling gade te slaan. Bella begint zich te ontwikkelen en is al snel de klinische omgeving van Dokter Baxter’s huis zat. Wanneer ze haar seksualiteit ontdekt, besluit ze weg te lopen met een slijmerige advocaat (Mark Ruffalo). Bella gaat de wijde wereld in om deze te ontdekken via de wetenschappelijke methode die Dokter Baxter haar heeft aangeleerd.
Onderbewuste normen
Centraal in Poor Things staat de ontwikkeling van Bella, van kind in het lichaam van een volwassene tot volwassene in het lichaam van een volwassene. Alhoewel ze lichamelijk niet verandert leert Bella heel veel. Ze leert lopen, praten en eten. Ook moet Bella nog van alles leren over haar omgeving. Door haar babybrein beschikt de kleine Bella nog niet over kennis over de wereld, of de normen van de maatschappij. Telkens zien we haar mensen om haar heen schofferen door gebrek aan manieren. Dit is een gegeven waar veel humor uit te halen valt, en Lanthimos maakt hier ook veelvuldig gebruik van. Poor Things is een hilarische film, maar daar is niet alles mee gezegd. De film roept ook vragen op over hoe kinderen gesocialiseerd worden om in een maatschappij te passen. Niemand wordt geboren met de kennis hoe je geacht wordt om te gaan met de mensen om je heen. Dit moet ons als kind worden aangeleerd. Normen worden pas echt duidelijk als iemand ze breekt. Wanneer we Bella dat zien doen is het heel grappig, maar worden we ook gewezen op het bestaan van onze onderbewuste normen. Wanneer deze normen boven water komen kunnen we ons ook afvragen of ze wel zo passend zijn. Bella is door haar onwetendheid vrij van maatschappelijke druk. De film roept de vraag op of we allemaal niet gelukkiger zouden zijn als we meer als Bella waren.
IJzersterk script
Het comedy-acteerwerk in Poor Things is bewonderenswaardig. Hierbij springen vooral Mark Ruffalo’s slijmerige advocaat, Willem Dafoe’s gekke wetenschapper en natuurlijk Emma Stone’s onbezonnen Bella naar voren. De film zou echter lang zo grappig niet zijn zonder het ijzersterke script bomvol subtiele en minder subtiele grappen. Verder is het kostuumontwerp en vooral de make-up prachtig vormgegeven. Dokter Baxters verwrongen gezicht is in eerste instantie angstaanjagend, maar draagt veel bij aan de absurditeit van Dafoe’s personage.
Ga ‘m zien, je krijgt geen spijt
Ook bij de critici viel de film in de smaak. Poor Things won op de 80ste editie van het Venetiaanse filmfestival de Gouden Leeuw. Verder wist de film nog twee Golden Globes binnen te slepen, en is hij ook genomineerd voor het indrukwekkende aantal van elf categorieën van de Academy Awards. Wat mij betreft zou het niet onterecht zijn als Poor Things daar een beeldje voor Best Picture wint. Mijn advies luidt dan ook: ga naar Poor Things! De film ziet er misschien wat raar uit maar je krijgt er geen spijt van, dat beloof ik.
GENRE komedie, drama, romantiek
REGIE Yorgos Lanthimos
CAST Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Jerrod Carmichael, Christopher Abbott, Margaret Qualley
DUUR 2 uur en 21 minuten
TAAL Engels
TAAL ONDERTITELS Nederlands
JAAR 2023